D'acord amb l'article 133 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment administratiu comú de les administracions públiques (LPAC), sota el títol " Participación de los ciudadanos en el procedimiento de elaboración de normas con rango de Ley y reglamentos", amb caràcter previ a l’elaboració del projecte o avantprojecte de llei o de reglament, s’ha de substanciar una consulta pública, a través del portal web de l’Administració competent en la qual s’ha de demanar l’opinió dels subjectes i de les organitzacions més representatives potencialment afectats per la futura norma sobre:
Els problemes que es pretenen solucionar amb la iniciativa.
La necessitat i oportunitat de la seva aprovació.
Els objectius de la norma.
Les possibles solucions alternatives reguladores i no reguladores.
PROBLEMES QUE ES PRETENEN RESOLDRE AMB LA INICIATIVA
El planejament vigent al municipi d'Olèrdola és el Text refós del Pla d’ordenació urbanística municipal (en endavant POUM), verificat per la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona, en sessió de 20 de setembre de 2007, en compliment de l’acord d’aprovació definitiva de 14 de desembre de 2006, que es va publicar el gener de 2008. Des d'aleshores s'ha detectat la necessitat de modificar certs aspectes del document per ajustar-los a la realitat actual del municipi i a les necessitats que han sorgit.
Les necessitats que s'han detectat en aquests anys són:
-Estudiar el conjunt industrial de l'antiga bòbila prop del nucli de Sant Pere Molanta, on l'extinció de l'activitat industrial requereix analitzar el futur d'aquests sòls amb diferents objectius:
Replantejar els usos permesos per aquest sòl urbà industrial, que actualment està limitat a l'extracció d’argiles i a la fabricació de materials de la construcció.
Modificar la classificació de l'actual sector SUD20 on es preveu fer l’ampliació del sòl urbà industrial vinculat a l'activitat d'extracció d'argiles i a la fabricació de materials de la construcció, passant de sòl urbanitzable delimitat a sòl no urbanitzable.
Modificar la qualificació dels terrenys qualificats com a pedreres (clau 26) en sòl no urbanitzable, en l'anterior ubicació de la pedrera d'extracció d’argiles, ocupats actualment per aiguamolls i que ha passat a ser hàbitat de varies espècies de fauna, per a proporcionar una nova qualificació que garanteixi la seva protecció.
- Millorar la normativa urbanística dels polígons industrials, específicament, en la regulació dels espais lliures d'edificació, amb l'objectiu de mantenir l'ordre d'aquests espais i evitar possibles abocaments accidentals i irregulars a la xarxa d'aigües pluvials i en conseqüència a la riera.
- Estudiar el PAU 17 per introduir els canvis necessaris que garanteixin la sostenibilitat econòmica del polígon, i en conseqüència el seu desenvolupament. Actualment les condicions de desenvolupament d'aquest polígon, pel que fa a cessions i carregues d'urbanització fa que no sigui viable.
NECESSITAT I OPORTUNITAT PER A LA SEVA APROVACIÓ
L'interès d'aquesta MPPOUM és el d'adequar el planejament vigent, a les necessitats i al context social i econòmic actual del municipi, diferent del de l'any 2006 quan es va aprovar definitivament el POUM
En concret representa una oportunitat per analitzar l'actual regulació del sòl urbà industrial situat a l'antiga bòbila on l'activitat d'extracció d'argiles i de fabricació de materials de la construcció ha cessat.
Valorar els paràmetres urbanístics i l'àmbit del PAU 17 per possibilitar el seu desenvolupament.
Promoure un desenvolupament més sostenible, garantint la protecció i preservació dels espais amb valor naturalístic, ecològic i faunístic de la zona humida que hi ha a la pedrera anomenada la Saulonera.
Per últim, ajustar la regulació dels espais lliures dels sòls industrials per garantir l'ordre dels polígons i les bones condicions de la riera.
OBJECTIUS DE LA NORMA
Els objectius de la MPPOUM són:
- Protegir l'espai natural de la Saulonera, per garantir la seva conservació.
- Estudiar el conjunt industrial format per sòl urbà industrial i pel sector SUD 20 situats a l'antiga bòbila per permetre la seva transformació.
- Millorar la normativa urbanística dels espais lliures d'edificació en els polígons industrials.
- Estudiar el PAU 17 per garantir la possibilitat de desenvolupament.
POSSIBLES SOLUCIONS ALTERNATIVES REGULATÒRIES I NO REGULATÒRIES
OPCIÓ 1: No establir aquest nou marc normatiu i mantenir l’actual regulació del POUM.
Amb aquesta opció es mantindria la regulació actual del POUM. Aquesta no garanteix la protecció dels sòls de la "Saulonera", preveu un creixement industrial en uns sòls que no són adequats (SUD20), no permet l'evolució del sòl urbà industrial de l'antiga bòbila, no garanteix el desenvolupament del PAU 17 ja que aquest no és viable econòmicament i no regula amb precisió els espais lliures d'edificació dels polígons industrials, que donen peu a abocaments accidentals i irregulars a la xarxa d'aigües pluvials.
OPCIÓ 2: Tramitar modificacions de planejament general independents per cada aspecte a modificar.
Aquesta opció consistiria en tramitar varies modificacions de planejament, una per a cada necessitat, concretament una MPPOUM per a la regulació i estudi dels sòls industrials de l'antiga bòbila i l'entorn natural a protegir de la Saulonera, una segona per estudiar el PAU 17 i finalment una tercera que ajusti la normativa dels espais lliures d'edificació dels polígons industrials.
Aquesta seria una bona alternativa si l'equip de govern no tingués ben identificades les necessitats municipals, ja que permetria estudiar-les i anar incorporant les solucions a la normativa vigent a mesura que estiguessin clares. En el cas que ens ocupa, on les necessitats estan ben identificades, aquesta opció manca de sentit perquè tramitar tres figures de planejament no agilitzarà el tràmit sinó al contrari el farà més llarg i costós.
Compartir